Rasbeskrivning

Irish softcoated wheaten terrier - Wheaten terrier

Ingår i grupp 3 - Terrier

Informationen på denna sida är hämtad direkt från SKKs hemsida där du kan hitta rasstandard, avelsstrategi, BPH-analys m.m.

Historik

Långbenta hundar av terriertyp har funnits länge på Irland. Redan för 200 år sedan nämns "soft-coated dogs" som kan vara ursprunget till irish softcoated wheaten terrier. På Irland användes wheaten terrier främst av småbrukare till allehanda göromål på gårdarna, inte minst för att hålla efter skadedjur. Man jagade även grävling och utter. De goda jaktegenskaperna ledde till att wheaten terrier blev erkänd som en officiell ras på Irland 1937. Sverige är dock sannolikt det land i världen, där rasen blivit mest populär.

Användningsområde

Numera är wheaten terriern främst en uppskattad sällskapshund, men arvet från förfäderna på Irland finns kvar. Många är ganska intresserade av att jaga och några används som stötande hund vid jakt på rådjur eller hare. Ännu vanligare är att hunden blir en uppskattad medlem i jaktlaget på grund av sin förmåga att spåra skadeskjutet eller trafikskadat vilt. Vissa hundar har även goda vallningsegenskaper. Agility, bruks och lydnad kan man också träna och tävla i, men de stora framgångarna kommer inte utan en hel del engagemang från ägaren.

Hälsa

Wheaten terrier är generellt en frisk ras som dessutom ofta blir gamla. Att de håller sig pigga och friska upp till 12-13 års ålder är vanligt. Det förekommer problem med njurar, magen och vissa hudåkommor. I gengäld har rasen mycket små problem med till exempel ögon, hjärta och skelett. Rasen har inga hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben men rasklubben förordar höftledsröntgen av avelshundar.

Egenskaper / Mentalitet

De mentala egenskaperna varierar mycket inom rasen men i genomsnitt är detta en ganska tuff, livlig, företagsam och självständig hund med egna idéer. En ägare bör ha pondus, envishet och - inte minst viktigt - sinne för humor för att kunna uppskatta sin fyrbenta vän efter förtjänst. Vissa lyckas träna sina hundar så väl att de tävlar framgångsrikt i agility, bruks, lydnad och viltspår. Faktum är att på brukshundsklubbens kurser är wheaten terriern ofta antingen klassens stjärna eller svarta får. Och det beror nog ofta främst på ägaren vilketdera det blir.

Storlek och utseende

Wheaten terriern är en medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 46-48 och tikar något lägre. Vikten för hanar är ca 18-20,5 kg och tikarna något mindre. Hunden är nästan kvadratisk och har en ganska lätt kroppsbyggnad. Det mest utmärkande med en wheaten terrier är den vackra, ljust vetefärgade pälsen som hänger i mjuka vågor eller lockar över hela kroppen och benen. På huvudet låter man pälsen bilda pannlugg och skägg, vilket tillsammans med de små, hängande och framåtriktade öronen ger ett piggt och käckt terrierutseende.

Pälsvård

Många tycker att pälsen är det mest tilltalande med rasen. Pälsen kräver en hel del arbete eftersom den måste kammas, badas och klippas regelbundet. När hunden byter från valppäls till vuxenpäls i ettårsåldern, kan man behöva kamma två-tre gånger i veckan men annars räcker det med en rejäl kamning i veckan. Hunden bör badas minst var tredje eller fjärde vecka med schampo och balsam av god kvalitet. Pälsen bör klippas 4-5 gånger om året och vill man själv lära sig att frisera sin hund arrangerar rasklubben klippkurser.

Övrigt

Vänd dig till en uppfödare som är medlem i rasklubben och som deltar i klubbens uppfödarseminarier och kurser. Eftersom de mentala egenskaperna varierar inom rasen, rekommenderar rasklubben att alla avelshundar mentalbeskrivs. 

>>>> Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information <<<<